Lemmer 0514 - 568383
Zeeland 0166 - 654255
Prachtig zeilen

De Waddenzee

De Wadden

De afsluitdijk vormt in het noorden de scheiding tussen het IJsselmeer en de Waddenzee. Voor veel watersporters een dilemma. De waddenzee is een ander – veelal ondiep – vaargebied met zout water. Het getijdenwater van de Waddenzee,  een gebied met uitgestrekte slikken, zandbanken en geulen, vraagt de nodige ervaring van de zeiler. Via de sluizen bij Den Oever of Kornwerderzand kunnen onder andere de eilanden Texel, Vlieland en Terschelling bezocht worden. In de havens met de vele terrasjes en restaurants bruist het van het leven. Op alle eilanden vindt men rust en ruimte, strand en duinen, een prachtige bloemen- en dierenwereld, hoge luchten en kilometers verre vergezichten over de Noord- en Waddenzee.  Het grootste deel van de Waddenzee en van de onbewoonde eilanden zijn natuurreservaten. De Wadden is een kraamkamer voor de Noordzee, een rust-, rui- en voedselgebied voor miljoenen trekvogels, en een broedgebied voor duizenden vogels, zeehonden en vele andere soorten dieren. De Waddenzee is het grootste beschermde natuurgebied van West-Europa. Het is een eldorado voor zeilers, natuurliefhebbers als ook rustzoekers.

Enkele tips voor het zeilen op het Wad:
– Zorg dat u voorbereid bent op vervelende golfslag op de Vliestroom, Westmeep en Stortemelk.
– Houdt rekening met beroepsvaart ( vissers, veerboten )
– De dieptecijfers op de waterkaart zijn niet altijd aktueel en afhankelijk van wind en stroom.
Voor aktuele infomatie kunt u de Brandaris via marifoonkanaal 2 oproepen.
– Bij Laagwater staat er veel stroom en deze volgt de vaargeulen. Bij Hoogwater loopt de stroming over de platen.

Mooie plaatsen op het Wad zijn o.a. Harlingen, Oude Schild ( Texel ), Vlieland en Terschelling.
In Harlingen kunt u door de bruggen in de oude stadhaven overnachten. Als u aan de kade ligt moet u wel gebruik maken van lange lijnen in verband met het verval in de haven.

Terschelling
Tijdens de zeiltocht naar Terschelling zal met mooi weer de Brandaris-vuurtoren al snel opdoemen. Met een beetje geluk, zijn er zeehonden te zien die in het zonnetje uitrusten op het wad.. Op Terschelling zijn vele fiets- en wandelpaden aangelegd zodat er ruimschoots van het prachtige eiland en haar natuur genoten kan worden.

Vlieland
Op Vlieland wordt u een echte eilander. Het is op het eiland bijzonder rustig met slechts één dorp. Alleen de eigen bewoners mogen hun auto meenemen. Een uitgebreid fiets- en wandelpadennet voert u langs uitgestrekte natuurgebieden van bossen, kwelders en duingebieden. Ruimte en rust een vooral gezelligheid en sfeer zult u tijdens uw verblijf ondervinden.

Texel
Het eiland Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland. Het eiland telt zeven dorpjes en een uitgebreid fietspadennet verbindt deze dorpen met elkaar en doorkruist de vele natuurgebieden. Fietst u dan eens naar het zeehondencentrum EcoMare, of door de uitgebreide bossen, naar het Juttersmuseum waar een echte strandjutter zijn verzameling aan u toont of naar de Slufter, een duindoorbraak waar dagelijks de zee door eb en vloed het natuurgebied binnenstroomt. Op het uiterste puntje van Texel in het noorden staat de vuurtoren in Cocksdorp. Ook de haven van Texel in Oudeschild aan de Waddenzee is met zijn visserschepen en plezierjachten zeker de moeite waard. De 16.000 Texelse schapen houden u tijdens uw verblijf gezelschap.

Ameland
Op Ameland bevindt zich het natuurgebied Het Oerd met vele soorten bijzondere bloemen. Het westelijk deel van Het Oerd bestaat uit hoge duinen en duinmeertjes, het oostelijk deel uit kwelders en zandvlakten. Het natuurreservaat is te bezoeken onder leiding van een gids.
Daarnaast biedt de natuur op Ameland een grote verscheidenheid aan vogels en wild. De vuurtoren aan de Oranjelaan in Hollum dateert uit 1880 en is 58 meter hoog.

Schiermonnikoog
Schiermonnikoog heeft brede duinen om in te picknicken, bossen om in te verdwalen, het wad om te ontdekken. En… het breedste strand van Europa! Ook het Schelpenmuseum en het pittoreske dorp zijn aan te bevelen. Hier vindt u prachtige gerestaureerde eilander huizen, waarvan sommige nog uit de 18e eeuw dateren. Een leuke manier om Schiermonnikoog met zijn kilometerslange fietspaden te verkennen is een fiets te huren.

Harlingen
Vele monumentale panden, grachten, havens, sluizen en de sfeer van vervlogen tijden zijn hier terug te vinden. Cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. De diverse stadswandelingen lenen zich hier prima voor, terwijl het na die tijd goed toeven is op een van de vele terrassen aan de haven of in de fraaie binnenstad. Harlingen is tevens een stad met vele zeilevenementen, zoals wedstrijden met sloepen en zeilschepen van Harlingen naar Terschelling, het straatkaatsen, de stadsfeesten en visserijdagen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, leuke aanbiedingen en acties van Enjoy Sailing:

  • Hidden
Google-Beoordeling
4.6
Gebaseerd op 297 recensies
js_loader
Google-Beoordeling
4.6
Gebaseerd op 297 recensies
js_loader