Lemmer 0514 - 568383
Zeeland 0166 - 654255
Prachtig zeilen

De Friese meren

De Friese meren zijn een ideaal uitgangspunt voor schitterende zeiltochten en het bezoeken van stadjes en dorpjes en interessante bezienswaardigheden.. Al zeilend door Friesland komt u langs de mooiste plekjes. Iedere streek, elke stad of dorpje heeft een eigen karakter en sfeer. Plaatsen om aan te meren zijn er volop en kinderen kunnen naar hartelust rondhollen op de goed onderhouden oevers. Friesland is een echte waterprovincie met talrijke vaarroutes. Zeilend over de verschillende Friese meren heeft u een prachtig uitzicht op het kenmerkende uitgestrekte Friese land. Belangrijk op de Friese meren is om de waterkaart bij de hand te houden. Het is niet overal diep genoeg om met een kajuitzeiljacht te varen.

Lemmer – de Poort van Friesland
Met zijn zandstrand aan het IJsselmeer, het bruisende centrum en het grootste nog in werking zijnde stoomgemaal van Europa is Lemmer uitgegroeid tot een vakantieoord van allure. Door het centrum loopt water ’t Dok, en kunt even aanleggen om te flaneren over de kade. In en rond het dorp vindt u diverse architectonische- en industriële monumenten.

Sneek – de prachtig verlichte waterpoort én sneekweek
Ieder jaar in augustus, op de eerste zaterdag, is het feest in de Watersportstad. De Sneekweek vormt het absolute hoogtepunt in het Sneker zeilseizoen. Het is het grootste zeilevenement. Duizenden zeilers beginnen dan aan zes dagen sportieve strijd op het water en feest in de avonduren. Traditioneel wordt het SKS-Skûtsjesilen afgesloten op het Sneekermeer. Sneek herbergt één van de meest toonaangevende scheepvaartmusea van Nederland: het Fries Scheepvaart Museum.

Sloten – het schilderachtige 13e eeuwse stadje
Het kleinste stadje van Friesland was in de 16e eeuw een echte vestingstad. Sloten was onneembaar. Nu wordt Sloten alleen nog bewaakt door twee waterpoorten. Aan de zuidzijde de Lemsterpoort (1821) en aan de noordzijde van de stad de Sneker- of Woudenderpoort (1768) Op het bolwerk van de zuidzijde staat een korenmolen; hier wordt nog steeds op ambachtelijk wijze meel gemaakt. Sloten is zeer geliefd bij de watersporters.

Eernewoude – prachtig Natuurgebied & Skûtsjemuseum
Earnewâld ligt midden in een bijzonder rijk en uniek natuurgebied, biedt de natuur- en watersportliefhebber zoveel dat je er niet snel op uitgekeken raakt. Een gebied met rust, ruimte en ontspanning in overvloed.Het gebied bestaat uit twee delen, het Princenhof en de Oude Venen. Het Princenhof, een fantastisch gebied dat bestaat uit kleine en grote plassen, kreken en bredere waterwegen, grote en kleine eilanden. De naam Princenhof is ontleend aan haar functie als voormalig jachtgebied van het Oranjehuis.
De Oude Venen is een waterrijk natuurgebied dat goed toegankelijk is voor niet al te grote schepen. Er zijn diverse verhuurbedrijven waar u kano’s en roeiboten kunt huren om het gebied zelf verder te verkennen, maar u kunt u ook laten varen en opstappen op een van de rondvaartschepen voor een mooie tocht. Voor de wandelaars is ten noordoosten van de Langesleat is een wandelroute uitgestippeld door It Fryske Gea. De route gaat grotendeels door een moerasgebied, langs informatieschuur de “Reidplûm” en het ooievaarsbuitenstation. Beiden zijn te bezichtigen. Indien u deze wandeling vanaf de boot wilt maken, zijn er aanlegmogelijkheden bij de Langesleat en in Earnewâld.
Het dorp, met z’n smalle straatjes en het skûtsjemuseum in de historische scheepswerf “De Stripe”,  heeft een knusse uitstraling. ’s Zomers is er een gonzende drukte van komende en gaande watersporters. Op de gezellige terrassen vinden velen een verkoelend stekje na een heerlijke dag op of aan het water. Kortom, Earnewâld is als watersportplaats klein van stuk, maar groots in mogelijkheden en gezelligheid!

Balk
Vanaf Slotermeer loopt de Luts richting het gezellige Balk. Nadat u in Balk 4 bruggen gepaseerd bent (let op de openingstijden) vaart u het natuurgebied Gaasterland in.
Aan het  Slotermeer bij de ingang van de Luts richting Balk ligt een gezellig strandpaviljoen.

Heeg – Vanuit uw zeiljacht zo het terras op!
In Heeg kunt u uw zeiljacht in het centrum aanleggen, en zo op een van de gezellige terrasjes genieten van uw zeilvakantie. Heeg ligt aan het Heegermeer en de Fluessen midden in het merengebied. Vlak land, wijde uitzichten en grote gebieden zijn als natuurgebied behouden.

Langweer – Centraal gelegen tussen talrijke meren en uitgestrekte weilanden
Langweer is een sfeervol en pittoresk dorpje aan een van de mooiste meren van Friesland ‘De Langweerder Wielen’.  De eeuwenoude lindebomen geven de hoofdstraat een schilderachtig aanzien. De Dorpstraat biedt u een ruim aanbod aan winkels en horeca met gezellige terrasjes.

Tjeukermeer – Het grootste meer van Friesland
Aan het grootste meer van Friesland  ‘het Tjeukermeer’ liggen de zomers altijd gezellige plaatsjes Echtenerbrug en Delstrahuizen. De eilandjes Tsjukepole, Marchjepole en Ganzetippe (bij de A6) zijn goede aanlegplaatsenom even te ontspannen en te luieren, of te overnachten.

Woudsend – Terrasjes aan het water
Een gezellig watersportdorp  gelegen tussen het Slotermeer en Heegermeer. Woudsend heeft een beschermd dorpsgezicht, waardoor vele monumenten in de oude dorpskern zijn gerestaureerd . De ruime terrassen aan het water met heerlijke restaurants, maken Woudsend tot een aangenaam verblijf.

Midden Friesland: Terherne- Grou en Akkrum

Terherne
Aan de rand van de gemeente Boarnsterhim, omsloten door het Sneekermeer en de Terhornster en Terkaplester Poelen, ligt het “eiland” Terherne, sinds 1995 het Kameleondorp. Een dorp met slechts 525 inwoners, maar met internationale bekendheid. Het dorp ademt de sfeer van deze boeken en voor de liefhebber zijn diverse herkenbare plekjes te ontdekken. De stichting organiseert diverse activiteiten. Zo is er o.a. een rondvaart door en om het dorp o.l.v. een gids en is er een heus Kameleonmuseum. Verder worden er allerlei “survival-achtige” activiteiten georganiseerd op het Kameleon-eiland.

Grou
De ligging aan het Pikmeer, het gezellige centrum, de vele winkeltjes, café’s en restaurants maken Grou tot een druk bezochte plaats. Door de jaren heen is Grou uitgegroeid tot een internationaal bekend watersport-centrum. Van oorsprong is Grou een boeren-, vissers- en schippersdorp dat doorsneden was met vaarten en havens. Het oude gedeelte, gelegen op een terp, geeft nog een goed beeld van het voormalige typische waterdorp. Ieder jaar vindt in Grou de start van het SKS Skûtsjesilen plaats, een spetterend zeilevenement waarbij de verschillende skûtsjes de strijd aangaan tegen wind, water en elkaar.

Akkrum
Akkrum is een levendig watersportdorp met uitstekende overnachtingsmogelijkheden, een breed winkelbestand, gezellige bars en restaurants en prachtige historische gebouwen. Akkrum ligt aan het begin van de Turfroute; een mooie start van een prachtige vaarroute.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, leuke aanbiedingen en acties van Enjoy Sailing:

  • Hidden
Google-Beoordeling
4.6
Gebaseerd op 301 recensies
js_loader
Google-Beoordeling
4.6
Gebaseerd op 301 recensies
js_loader